Omatoimi- ja seikkailumatkat lähelle ja kauas - TieKutsuu

Dominikaaninen Tasavalta: Matkakuvia ja vähän juttuakin

Kuvat ja matkajuttu Antti / Tiekutsuu-tiimi

Dominikaaninen Tasavalta jakaa Hispaniolan saaren yhdessä Haitin kanssa. Rutiköyhä ja kaoottinen Haiti muodostaa saaren läntisen kolmanneksen, vauraampi ja rauhallisempi Dominikaaninen Tasavalta taasen läntisen osan. Hispaniola puolestaan sijaitsee Kuuban itäpuolella Karibian meressä. Tasavallan kymmenisen miljoonaa asukasta ovat pääasiassa mulatteja, 16% on valkoisia ja 11% mustia. Maassa on myös taino-intiaanien vähemmistö sekä huomattava määrä laittomia haitilaisia maahanmuuttajia.

Länsimaalaisen mittapuun mukaan maa on köyhä, väkivaltainen ja korruptoitunut. Verrattuna saaren länsiosaan se on kuitenkin täydellinen karibialainen paratiisi. Joka tapauksessa Dominikaanisessa Tasavallassa ja varsinkin pääkaupungissa Santo Domingossa kannattaa olla enemmän varuillaan kuin esimerkiksi Kuubassa.

Soittajat

Saimme jo lentokentällä esimakua merenguen kuumista rytmeistä.

Hiekkaranta

Tätä varten valtaosa matkailijoista tulee Karibialle: hienot hiekkarannat, aurinkoa ja kirkas meri.

Hienoa hiekkaa

Ainakin meidän kohteemme Sosua pohjoisrannikolla täytti aurinkoloman kriteerit hienosti.

Hedelmäkauppias

Rantatuoleista ei ole pakko hievahtaakaan, palvelu pelaa!

Tuoretta kalaa

Siinä taitaa mennä meidän lounas.

Käsi kädessä

Käsi kädessä kuljemme taloon autioon...

Bikinikaunotar


Baari

Illan tullen on aika lähteä baariin tapaamaan tuttuja ja tekemään uusia tuttavuuksia.

Prätkäkundit


Baaritytöt


Varoitustaulu

Nuoli kertoo mistä helpotus löytyy. Oikealla taasen varteenotettava varoituskyltti.

Kuplat

Kuplien tuunaus tuntuu olevan muodissa.

Tuunattu kupla


Pikkubusseilla pääsee kätevästi piipahtamaan lähikaupunkiin vaikka ostoksille. Matkan varrella pysähdytään ostamaan pientä naposteltavaa kaupustelijoilta. Herkkämahainenkin tohtii maistella vaikkapa minibanaaneja ja paikallisten suurinta herkkua, nuoren sokeriruo'on ydintä.

Pikkubussit


Metro-bussi

Pidemmille siirtymisille ja jos on matkatavaroita suosittelemme Metro-busseja.


Pääkaupunki Santo Domingo

Keskusaukio


Santo Domingon keskusaukio on sangen viihtyisä ja rauhallinen paikka. Samaa ei voi valitettavasti sanoa kaupungista kokonaisuudessaan. Kannattaa ehdottomasti käyttää laillista taksia iltaisin ja öisin, ainakin jos majapaikka on ydinkeskustan ulkopuolella, kuten meillä. Pieni hotellimme oli kauttaaltaan turvattu tunkeilijoilta kalterein, lisäksi turvamies piti vahtia haulikon kanssa 24/7.

Seinämaalaus

Pääkaupungissa näkee taidokkaita seinämaalauksia.

Patsaita

Massiivisia valtiomiesten patsaita jonkinlaisessa "mausoleumissa".

Mainoskyltti

Tässä tuntihotellissa oli erikoistarjous aamukuudesta iltakuuteen.

Kengänlankkaus

Kengänkiillotuksella voi ansaita muutaman lantin.

Pojat

Nämä pojat taisivat olla luokkaretkellä vanhassa linnoituksessa.


Baseball

Viettäessämme pääkaupungissa Santo Domingossa muutaman päivän meille tarjoutui tilaisuus mennä katsomaan pääsarjan baseball-ottelua. Baseball eli beisbol on tasavallan suuria tunteita herättävä kansallisurheilu. Pelin taso on erittäin korkea, sillä pääsarjaa pelataan kun USA:ssa on sarjatauko ja monet pelaajat loistavat molempien maiden sarjoissa.

Katsomoa

Katsomossa oli mukava tunnelma. Rommipulloja ja lantrinkia oli tarjolla kierteleviltä
kaupustelijoilta, mutta kukaan ei vaikuttanut häiritsevästi juopununeelta.

Syöttö

Syöttö.

Lyönti

Lyönti.

Syöksy

Syöksy. Oikeastaan ihan kuin pesäpallossa.

Pelaajia


Maskotti

Maskotti.

Promo

Promo.

Kukkotappelu

Olimme jo pitkään harkinneet kukkotappelun kokemista kerran elämässä maassa jossa se on vielä laillista. TK-Lissulla oli omat epäilyksensä tapahtuman väkivaltaisuudesta, sekä kehässä että sen ulkopuolella. Lähdimme kuitenkin Sosuasta lähikaupunkiin etsimään pitopaikkaa selvitettyämme ottelupäivän ja kellonajan eräältä hotellimme työntekijältä. Täsmällistä paikkaa hänkään ei osannut neuvoa. Puerto Platan kaupungin laitamilta löysimmekin areenan, turistipoliisin ja taksikuskin avustuksella. Hieman varautuneena ja odottavin mielin ostin liput ja etsin paikkamme.

Dominikaanisessa Tasavallassa on vielä vahvasti vallassa latinalais-amerikkalainen macho-kulttuuri. Olimme kuvitelleet, että kukkotappelussa se olisi vielä korostunut. Niinpä yllätyimme myönteisesti, kun tapahtuma tuntui hyvin turvalliselta. Olimme ainoat matkailijat ja kaikki olivat meille ystävällisiä ja kohteliaita. Eräällä kovakuntoisen näköisellä miehellä oli farkkujen vyön alla pistooli, hän lienee vastannut järjestyksenpidosta.

Otteluita oli parisenkymmentä, alkaen huonommista ja huipentuen todella sähäkköihin yhteenottoihin. Kokemus oli mielenkiintoinen kulttuurisen merkityksensä takia mutta muuuten vähän surullinen. Emme kuitenkaan kokeneet tehneemme suurta virhettä, sillä tilaisuutta ei ollut tarkoitettu turisteille, ja lippujen hinnat tuntuivat muodollisuudelta verrattuna vedonlyönnissä liikkuviin setelinippuihin.

Mies ja kukko

Ylpeä isäntä treenaamansa tappelukukon kanssa.

Kannuksien kiinnitys

Kannukset kiinnitetään vasta juuri ennen tappelua.

Katsojia

Yleisö vaikutti hyvin asiantuntevalta. Suurin osa lisäsi jännitystä vedonlyönnillä joko vierustoverin tai
book makerin kanssa.

Kukkotappelu

Kukkotappelu on useimmiten ohi puolessa minuutissa ja häviäjä päätyy pataan.
Lähtöpäivänä koneessa jo istuessamme pohdimme näkemäämme ja kokemaamme. Suurta köyhyyttä ja kohtuuttomalta tuntuvaa loistoa, länsimaalaisia miehiä paikallisten "seuraneitojensa" kanssa, rentoja päiviä palmujen katveessa paratiisirannoilla, tyrkyttäviä rihkamakauppiaita, ystävällisiä ja avuliaita paikallisia, baarikadulla istuskelua hampaisiin asti aseistautuneiden sotilaspartioiden vartioidessa rauhaa, kukkotappeluita, baseball-ottelua, pahaa mahatautiani. Satuimme sitten vilkaisemaan ikkunasta ja tunsimme ymmärtävämme jotain...

Lentokenttävirkailija

Karibialaista elämänrytmiä parhaimmillaan. Kun ei ole mitään tähdellistä toimitettavaa,
voi aivan hyvin pitää pientä siestaa varjossa!Sivun alkuun
SocialTwist Tell-a-Friend     Suosittele kaverille Facebookissa    

© Antti Siitonen & M-L Saarelainen
Etusivu   Yhteystiedot   Yksityisyydensuoja