Omatoimi- ja seikkailumatkat lähelle ja kauas - TieKutsuu

Kaakkois-Aasian rautatiet

Matkakertomus Lissu / Tiekutsuu-tiimi

Olimme kuulleet tarinoita junamatkustamisen mukavuudesta Thaimaassa, niinpä päätimme kokeilla rautateitä matkatessamme Bangkokista Ching Maihin. Vaihtoehtoina pitkälle yön yli matkalle olivat 1. luokka omassa hytissä tai 2. luokassa vaunuosastolla ”verhojen takana”. Valitsimme edullisemman 2. luokan.

Nousimme junaan ja etsimme paikkamme. Istuuduimme vastakkain pehmustetuille tuoleille ja tuumailimme, miten tästä vaunuosastosta saadaan yösijat matkustajille. Vedimme päällemme pitkähihaista ja -lahkeista hyytävän ilmastoinnin vuoksi.

Junan vielä seistessä asemalla meille tultiin tarjoilemaan virvokkeita – palvelu tuntui pelaavan! Junan lähdettyä liikkeelle henkilökuntaa ilmestyi käytäville; koppalakkiset miehet kulkivat edestakaisin tarkistelemassa lippuja, huolehtimassa ”asioista” ja turvallisuudesta. Huoltohenkilökunta taas liikkui säännöllisin väliajoin harja kädessä varmistamassa siisteyden. Palvelu vaunuosastolla toimi erinomaisen hyvin, tarjolla oli päivällistä, kahvia, virvokkeita, olutta... Junassa oli myös ravintolavaunu. Käväisimme katsomassa, mutta emme jääneet savuiseen, kuumaan tunnelmaan – ilmastointia siellä ei ollut.

2.lk makuuvaunussa

2.lk makuuvaunussa

Kahdeksan aikoihin vaunupalvelija tuli sijaamaan vuoteet yöpymiskuntoon. Silmät pyöreinä ihmettelimme operaatiota. Vastakkaisista istuimista muodostettiin yksi vuode ja sen yläpuolelle vapautettiin yläsänky. Koko vaunuosastosta tehtiin yöpymissali, käytävän molemmin puolin oli sängyt pituussuunnassa kahdessa tasossa. Yksityisyyden turvaamiseksi verhot voitiin vetää makuusijan eteen. Matkaajia oli joka lähtöön; eräs työskenteli läppärinsä kanssa, verhon suojissa loikoili munkki mietiskelemässä maailman asioita, reppureissaajat vaihtoivat kuulumisia... Saimme hyvät unet kiskojen jytkeen tahdissa – pipot päässä. Vaunuosastot lukittiin yöksi ja eteisessä vaunupalvelijamme nuokkui vahdissa. Juna saapui Chiang Maihin parisen tuntia myöhässä, mutta väliäkös sillä, pääsimme perille.

Paluumatkalla Bangkokiin päätimme kokeilla 1. luokkaa omassa hytissä. Illan hämärtyessä vaunupalvelija tuli laittamaan vuoteet yöpymiskuntoon, ylä- ja alasängyn. Tunnelma ei ollut läheskään niin mukava kuin 2. luokassa oli ollut, mutta matka sujui hyvin ja rauhallisesti keskenämme... onneksi seinänaapurit olivat hiljaista väkeä.

Kokeilimme myös päiväjunamatkaa istumapaikoilla Bangkokista Hua Hiniin. Juna oli täynnä, mutta onnistuimme saamaan vierekkäiset paikat. Väliasemilla kaupustelijat nousivat junaan myyden monenmoisia välipaloja ja ruoka-annoksia. Lippujen myynti päiväjuniin alkaa vasta samana päivänä. Se tietää jonotusta, mutta kuulema kaikki ovat lippunsa saaneet ja junaan mahtuneet.

Matkustimme taannoin yöjunalla Etelä-Thaimaan Hat Yaista Malesiaan, Kuala Lumpuriin. Liput Thaimaan osuudelle ostimme Hat Yain rautatieasemalta, Malesian osuudelle hankimme ne netistä – näppärää. Raja-asemalla, Johor Bahrussa, oli edessä junan vaihto ja rajamuodollisuudet. Menimme tulli- ja passintarkastukseen, sitten odoteltiin KL:n junaa.

Tälle osuudelle olimme varanneet oman hytin saadaksemme kunnon yöunet, parin päivän päästä olisi edessämme pitkä lentomatka kotiin. Kannoimme kapsäkkimme hyttiin. Pölyisen kokolattiamaton takia otimme varmuuden vuoksi allergialääkettä. Jotain vilisi lattialla, sängynpäädyssä, katonrajassa. Torakoita, isoja ja pieniä. – Ei voi olla totta! Täytyy saada toinen, parempi vaihtoehto yöpymiselle, tuumailimme. Juna lähti liikkeelle, jäimme käytävälle odottelemaan konduktöörin tuloa ja uutta siistimpää hyttiä.

Viimein pääsimme selostamaan karmeata löytöämme. – Not worry, they are nice and good, they eat little worms, totesi tumma konduktööri nauraen. Muistan vieläkin hänen leveän hymynsä ja hohtavan valkoiset hampaansa... Emme saaneet uutta hyttiä. Kävimme ravintolavaunussa haukkaamassa pientä iltapalaa ja haaleaa teetä. Harmittelimme Sam Songin, tuon matkalaisen yömyssyn unohdusta. Malesian rautateillä ei luonnollisestikaan tarjoilla edes olutta... Ilta oli pitkä – yö vielä pidempi.

Singaporesta pääsee junalla vaivattomasti Malesiaan. Tosin riippuu siitä mistä ja minne asti on menossa, sillä pelkästään rajan ylittäminen bussilla on edullisempaa – josko vaivattomampaa? Jos todella pitää junista ja haluaa tehdä nähtävyyskierroksen helpolla, voi varata paikan Singapore – Malesia – Thaimaa/Bangkok välillä liikennöivään Eastern & Oriental Express-junaan. Luxusta... budjettimatkailijoille vain hienoissa esitteissä.

Laosin pääkaupungista, Vientianesta (rajan takaa, Thaimaan puolelta) on hyvin toimiva junayhteys Bangkokiin. Rautateitä maassa muutoin ei ole, mutta sitäkin toimivampi jokiliikenne.

Vietnamin pääraide kulkee merenrannan tuntumassa Ho Chi Minh Citystä (Saigonista) Hanoihin. Yhtämittainen matka näiden kaupunkien välillä kestää noin 30 tuntia ja mahdolliset viivytykset päälle. Yöjunissa on soft sleeper (ilmastoitu) tai hard sleeper -vaunuosastoja neljän tai kuuden hengen makuuhytteineen. Nais- tai miespaikkoja ei tunneta ja istumapaikat puuttuvat makuuvaunuista. Liput yöjunaan olivat edullisia, ne sisälsivät pienen vesipullon, aamiaisen ja lounaan – tarjoilut tietysti matkan pituudesta riippuen. Ravintolavaunuja ei ollut, mutta virvokkeita, olutta ja muita juomia sai ostaa kiertävältä tarjoilijalta. Junavaunut ja hytit olivat siistejä sekä turvallisia, siitä piti runsaslukuinen henkilökunta huolen. Liikkuivat käytävillä tuimailmeisinä univormuissaan ja huomasimme, että länsimaiset matkailijat olivat varpaillaan heidät kohdatessaan.

Hanoin rautatieasemalla

Hanoin rautatieasemalla

Paikallisten tapana oli nauttia iltateensä hytissä ja he noutivat kuumaa vettä mukeihinsa vaunuosaston vastaavalta. Nukuimme hyvin Vietnaminkin yöjunissa – päällysvaatteet päällä paksun peitteen alla, pipoja ei tarvittu. Heräsimme auringon sarastaessa keskusradiosta soitettavaan viehättävään vietnamilaiseen musiikkiin ja aamiaisen tuoksuun. Vinkkinä Vietnamin rautateille: junalippu tarkastetaan lähtiessä odotussaliin tai laiturille mennessä, joskus se vaihdetaan junassa ollessa ”matkustajakorttiin”, ja perille päästessä se otetaan pois laiturilta poistuessa. Siis pidä lippusi tallessa!

Kaakkois-Aasian junissa, etenkin ilmastoiduissa vaunuissa on kylmä ja vetää kovasti. Siksi pipo, silkkiliinat ja lämmintä vaatetta kannattaa varata käden ulottuville.

Siirtyminen paikasta toiseen lentäen tapahtuu kyllä nopeasti ja vaivattomasti, mutta matkustaminen junalla on edullisempaa ja usein myös hauskempaa. Tosin se vie enemmän aikaa, mutta junassa on matkustamisen meininkiä ja tunnelmaa!

Linkkejä Kaakkois-Aasian rautateille:

Malaysia Railways (myös Singapore)

Thailand Railways

Vietnam Railways

Sivun alkuun

Lue myös juttumme:

Singapore Singapore, maailman siistein kaupunki Kuala Lumpur Jättikaupunki Kuala Lumpur, Malesia



SocialTwist Tell-a-Friend     Suosittele kaverille Facebookissa    

© Antti Siitonen & M-L Saarelainen
Etusivu   Yhteystiedot   Yksityisyydensuoja