Omatoimi- ja seikkailumatkat lähelle ja kauas - TieKutsuu


Kaukomatkan suunnittelu: Ennen matkaa

Juttu Tiekutsuu-tiimi

Tälle sivulle olemme keränneet toimiviksi havaitsemiamme ideoita kaukomatkan suunnittelua varten.

 • Tutki sääolosuhteet, mikä vuodenaika olisi parasta aikaa matkustaa. Paikan päällä saatat havaita, että säätila ei olekaan vuodenajalle tyypillinen. Varaudu siis muuttamaan suunnitelmiasi.
 • Hanki tarvittavat rokotukset ja keskustele asiantuntevan lääkärin kanssa matkalla mahdollisesti tarvittavista malarianesto ym lääkkeistä. Ovathan hampaasi kunnossa? Eurooppalaistasoinen ja englanninkieltä taitava lääkäri tai sairaala voi olla kaukana!
 • Onhan matkavakuutuksesi voimassa? Jotkut kotivakuutukset kattavat matkalla matkatavaravakuutuksen.
 • Eihän koko matkakassasi ole yhden kortin varassa? Luottokortteja on hyvä olla ainakin kaksi, esim. tavallinen Visa ja Visa Electron.
 • Vertaa lentolippujen hintoja netissä. Tutki myös paikallisten lentoyhtiöiden tarjoukset, sillä edullisia lentoja on saatavana ja netissä ostettavana. Esimerkiksi lennot Suomesta Hanoihin maksavat paljon, mutta lentoja Bangkokiin saa edullisesti. Bangkokista voi jatkaa Hanoihin halpalentoyhtiön koneella ... edullisesti!
 • Jos matkustelet paljon, kannattaa sinun liittyä valitsemasi lentoyhtiön mailienkeräysohjelmaan. Jo neljällä edestakaisella lennolla esim. Kaakkois-Aasiaan saatat saada viidennen lähes ilmaiseksi, lentoyhtiöstä riippuen. Mailiohjelmien säännöt kannattaa lukea tarkasti ja käyttää erikoistarjoukset ym hyväkseen.
 • Ensimmäinen hotelli matkakohteessa kannattaa varata netistä jo ennen matkaa. Me varaamme yleensä etukäteen vain pari ensimmäistä yöpymistä. Lento on saattanut olla rankka ja ajatus suihkusta ja lakanavuoteesta helpottaa. Hotelli on useimmiten mieluinen yllätys, toisinaan pienoinen pettymys, mutta suuressa kaupungissa sijainti on meille tärkein hotellin valintaperuste. Suosimme yleensä pieniä perhehotelleja.
 • Netistä löytyy paljon muutakin tietoa, myös juna- ja bussiaikataulut, katso vaikka Linkit-osiostamme. Junaliput kannattaa varata netissä ennen matkaa, varsinkin makuuvaunut ovat usein täynnä.
 • Juhlapyhien aikana paikalliset matkustavat paljon sukuloimaan tms. Ihmisiä on paljon liikkeellä, junat ja bussit täynnä. Juhlapyhien aikana palvelut kyllä toimivat, mutta joitakin rajoituksia on, lähinnä aukioloajoissa.
 • Lue kohdeoppaita. Itse suosimme Lonely Planetia, se onkin omatoimimatkailijan tärkeimpiä matkavarusteita. Hanki kohde- ja tapatietoutta mahdollisimman paljon. Netistä, kirjastosta ja lehdistä löytyy matkakertomuksia ja kohdekuvauksia. Jos ehdit opetella muutamia fraaseja paikallisella kielellä, vaikkapa vain ”terve, kiitos, olkaa hyvä, kahvi maidolla / kahvi mustana” ja vastaavia helpottaa se matkaasi huomattavasti.
 • Pakkaa vain tarpeellinen mukaasi. Matkalla olo on usein pakkaamista ja laukkujen kantamista. Sitä paitsi, edullisia houkutuksia riittää vieläpä tuliaisiksikin.
 • Varmista aina, että tarvittavat lääkkeet, sopiva aurinkovoide ja hyttyssuoja tulevat mukaan. Aurinkovoiteita saa kyllä maailmaltakin, mutta monesti kaupan hyllyillä voiteet ovat mitä sattuu olemaan tarjolla. Hyttyssuojaa kannattaa olla ainakin parin päivän tarpeisiin ja ostaa lisää paikan päällä. Lääkepussimme sisältää ainakin särkylääkkeitä, penisilliiniä, haavandesinfiointi ja –paikkaustarpeita, vatsalääkkeitä… Imodium tai vastaava on matkailijan ystävä, joskus on pakko lähteä tielle suunnitelmien mukaisesti vatsaongelmista riippumatta.
 • Idealside (tukiside) saattaa tulla tarpeeseen nilkan nyrjähtäessä viidakoissa rämpiessä tai kaupunkien epätasaisilla kaduilla, jos ei itselle niin jollekulle toiselle matkalaiselle. Pistetään hyvä kiertämään!

       Ps lue myös juttumme Halpa matka-näin se onnistuu!
SocialTwist Tell-a-Friend     Suosittele kaverille Facebookissa    

© Antti Siitonen & M-L Saarelainen
Etusivu   Yhteystiedot   Yksityisyydensuoja