Omatoimi- ja seikkailumatkat lähelle ja kauas - TieKutsuu

Halpa kaukomatka-näin se onnistuu!

Juttu Tiekutsuu-tiimi

Lue nämä vinkkimme, jos haaveissasi on tehdä halpa kaukomatka. Toki ne ovat suurelta osin käyttökelpoisia myös jos suunnitelmissasi on halpa matka vaikkapa Eurooppaan. Vinkit ovat tärkeysjärjestyksessä, siis mistä saat suurimmat säästöt.

Lennot

Tutkimalla lentojen hintoja saavuttaa helposti muutaman sadan euron säästön, joskus enemmänkin. Lentoyhtiöiden tarjouksia kannattaa tarkastella "kokonaistaloudellisesti". Halvin hinta ei välttämättä ole paras vaihtoehto, jos mailienkeräysohjelma on kitsas.

Varaa lento vähintään 3 viikkoa ennen matkaa, mielellään kaksi kuukautta ennen. Hinnat nousevat usein lähtöpäivän lähestyessä. Vältä perjantain, sunnuntain ja maanantain lentoja. Mikäli mahdollista vältä suosittuja loma-aikoja eli korkeaa sesonkia.

Majoitus

Pari ensimmäistä yötä kannattaa varata netistä. Väsyneenä valitsee helposti kalliinkin hotellin vain jotta pääsee "lakanoiden väliin".

Hyvä opaskirja

Riittävän perusteellinen opaskirja on välttämättömyys omatoimimatkailijalle ainakin kaukomailla. Meidän kokemuksemme mukaan kirjan hinnan säästää jo parina ensimmäisenä päivänä noudattamalla sen ohjeita. Sekä Lonely Planet että Rought Guide ovat erinomaisia valintoja. Vaikka vanhoja painoksia saa verkkokaupoista todella halvalla, kannattaa aina investoida uusimpaan painokseen.

Ruoka ja juoma

Sinulla on tietysti hyvä opaskirja taskussa? Katso sen suositukset. On myös hyvä merkki jos ravintolassa on paljon paikallisia asiakkaita. He kyllä tietävät parhaimmat edulliset ruokapaikat.

Ympäri maailmaa on herkullista ruokaa tarjolla erilaisissa kojuissa ja kansankeittiöissä, eikä makuja varmasti ole laimennettu matkailijaa varten. Hinta on usein aivan olematon. Harkitse kuitenkin kannattaako ottaa vatsataudin riski. Valitse ainakin koju, jonka ruoka on juuri paistettua tai keitettyä (höyrytys ei aina riitä), paikallisia asiakkaita on paljon ja siisteys vaikuttaisi olevan kunnossa.

Paikalliset oluet ovat useimmiten tuontitavaraa halvempia. Kaikkein halvimmalla yleensä pääsee, jos ostaa pöytään pullon paikallista viskiä, rommia tms ja ison pullon vettä. Varmista kuitenkin, että hinta tarkoittaa koko pulloa eikä yhtä paukkua.

Taksit

Suosittelemme käyttämään aina laillisia, mittarilla varustettuja takseja jo turvallisuussyistä. Niissä ei juurikaan tule erimielisyyttä kyytimaksusta eikä siitä myöskään voi tinkiä.

Joskus ainoa vaihtoehto (kävelemisen ohella) on kuitenkin ottaa "puolilaillinen" taksi. Ennen ajoon lähtöä varmista, että osapuolet ovat samaa mieltä kyydin hinnasta. Pyydetystä hinnasta pystyy yleensä tinkimään 30-50%. Paras tapa on kirjoittaa tarjoamasi hinta lapulle ja odottaa kuskin selkeää hyväksyntää. Jos kyyti miellytti, voit vaikka sopia seuraavaksi päiväksi halvan ja varmasti mielenkiintoisen nähtävyyskierroksen.
SocialTwist Tell-a-Friend     Suosittele kaverille Facebookissa    

© Antti Siitonen & M-L Saarelainen
Etusivu   Yhteystiedot   Yksityisyydensuoja