Omatoimi- ja seikkailumatkat lähelle ja kauas - TieKutsuu

Kuuban ravintolat - Yksityiset paladarit ja peso-ravintolat

Matkakertomus Lissu / Tiekutsuu-tiimi

Odottelimme ruoka-annoksiamme kärpästen pörrätessä ympärillämme. Ikkunat oli peitetty paksuilla verhoilla, punaiset pöytäliinat olivat viikonlopun jäljiltä tahraiset. Pitkän odottelun jälkeen nuori tarjoilijatyttö kantoi eteemme lautaset, spagetti bolognaisen ja lasagnen: ketsupilla maustettua pastaa, jossa ripaus juustoa ja harmaan, pahan hajuisen hyllyvän kuution. 

Sanattomina katsoimme toisiimme: tätä kohtelua ja ruokaako ihmiset jonottavat illasta toiseen? Nimittäin, olimme nähnet peso-ravintoloiden edessä pitkät jonot ja päätimme tulla kokeilemaan paikallisten ravintolaa – suosittua pizzeriaa. Maanantaina lounasaikaan jonoja ei ollut kadulla, mutta maan tavan mukaisesti saimme odottaa pienessä eteisessä ennen kuin meidät pyydettiin peremmälle lähes tyhjään ravintolasaliin. – Tänään ei ole pizzaa tarjolla, ilmoitti hovimestari, keski-ikäinen nainen, kuubalaiseen valtion palkollisten tapaan valkoisessa puserossa ja tiukassa sinisessä minihameessaan.

Lasagne vietiin pois lähes koskemattomana. Tarjoilija katsoi kysyvästi, sanoin varovasti, ettei ruoka maistunut.  Maksoimme laskun, ruuat maksoivat 12 ”kansallista pesoa” (yksi kansallinen peso on n.  5 senttiä) mutta iso vesipullo piti maksaa vaihdettavilla pesoilla CUC 1,5 (yksi vaihdettava peso=n. € 0.8), poistuimme pizzeriasta päät painuksissa.  

Joka päivä täytyy syödä ja yksi suurimmista nautinnoista matkailijalle onkin ruoka. Mutta Kuubassa on turha odottaa makumaailman elämyksiä. Ruoka on mautonta, rasvaista ja tuhtia, paistettua kanaa tai possua, riisiä, mustia papuja, perunaa, purkkivihanneksia, raastettua kaalia… Matkailija voi joutua suorastaan epätoivon valtaan, varsinkin kasvissyöjät – kasvisruoka valmistuu noukkimalla annoksesta lihapalat pois!

Matkailija joutuu päivittäin miettimään mitä söisi ja missä. Raskaita annoksia ei monta kertaa päivässä sulata – vaihtoehtoja ei juuri ole – etenkään budjettimatkailijalle, sillä ruokailu on eurooppalaista hintatasoa ellei tyydy vain peso-ravintoloihin.

Parasta palvelua ja ruokaa saa yksityisissä, perheiden pitämissä paladar-ravintoloissa tai paremminkin ruokapaikoissa, sillä yksityiset eivät saa käyttää restaurant-nimikettä vaan se on valtion omistamien ravitsemuslaitosten etuoikeus. Valtio haluaa toteuttaa tasa-arvoa kansalaisten keskuudessa ja on määrännyt, että paladarissa saa olla korkeintaan 12 asiakaspaikkaa, lisäksi naudanlihan ja muiden "erikoisruokien" valmistus on siellä kiellettyä.  

Perhemajoituksissa, casoissa, valmistetaan usein myös muuta ruokaa kuin vain aamiaista. Isäntäväki kyllä muistaa kysyä vierailtaan päivällistoiveet. Annoksen voi tilata myös kahdelle – one for two, yhdestä liha-annoksesta riittää molemmille – se on hieman edullisempaakin. Kokkaajan kekseliäisyydestä ja taidosta riippuen ruoka-annokset voivat olla yllätyksellisen maittavia.

Monen omatoimimatkaajan pelastus on pikaruokaketju El Rápido, jonka hyytävän kylmiksi ilmastoituja ruokapaikkoja löytyy yllättävän monesta kaupungista. Bocadillo, kinkku- ja/tai juustosämpylät ovat maukkaita ja niillä saa helposti vatsansa täyteen pikkurahalla. Myös Palmares-ravintolat ovat siistejä ja kohtuuhintaisia ruokapaikkoja, tarjolla on etupäässä pizzaa, hampurilaista ym. pikaruokaa. Katukioskeistakin voi jonottaa meheviä sämpylöitä tai pizzaa, ne ovat suosittuja kansallisen peson pikaruokaostospaikkoja.   

Ravintoloiden ja baarien menu on laadittu usein espanjan kielellä ja se voi vaihdella päivittäin ruoka-annosten ja hintojen suhteen riippuen tarveaineiden saatavuudesta ja asiakkaan lompakon paksuudesta tai, jos ruokapaikan pitäjä joutuu maksamaan provisiota sisäänheittäjälle – jiniterolle.

Kahden valuutan maassa on kahdenlaisia kauppoja: kansalaisten peso-kauppoja ja vaihdettavien pesojen valuutta-kauppoja. Peso-kaupat ovat perinteisiä sekatavarapalvelupuoteja tai palveluluukkuja, joissa myyjät ovat tiskin takana myyden sitä mitä sattuu olemaan tarjolla. Tuoreruokaa ostetaan agropecuario-kaupoista ja leipää leipomoista, jotka vaikuttivat olevan auki ympäri vuorokauden. Peso-putiikeissa oli usein hyvin rauhaisaa ja alakuloinen tunnelma.

Viikonloppuisin ja ruuhka-aikoina ihmiset joutuvat jonottamaan valuuttakauppoihin, ne joilla valuuttaa sattuu olemaan. Valuuttakaupat ovat moderneja – kassakoneiltaan – ja suurimmissa liikkeissä on vartijat, jotka päästävät asiakkaat sisään ja ulos, kun maksukuitti ja ostokset on tarkistettu. Erikoistuotteet, kuten mausteliemikuutiot myytiin kappaleittain kaupan palvelutiskiltä. Valuuttakaupoissa ei tuoreita elintarvikkeita juurikaan nähty, joskus ehkä juustoa ja jogurttia, mutta pakastearkut olivat pullollaan kanankoipia – kiitos USA:n kauppasaarron kevennyksen, maataloustuotteiden vientikielto Kuubaan poistettiin v. 2001.

Kaikki ruoka on purkitettua, vihannekset, liha, kala… Tuntui käsittämättömältä, että tässä meren ympäröimässä ikuisen kesän maassa ei juurikaan saa tuoretta kalaa eikä raikkaita vihanneksia ja hedelmiä. On onnekasta kaupunkilaisille – jokseenkin tavanomainen näky – jos farmari tuo satonsa myyntiin kottikärryllä tai polkupyörän tarakalla huutaen ”tomates, ananás”, ja silloin kannattaa olla nopea, jos haluaa päästä osille  – myös matkailijan, pesoja taskussa ja pussi ostoksia varten.

Ystävämme Yuri halusi kuulla mitä mieltä olemme maastaan ja kun hän kysyi pidättekö kuubalaisesta ruuasta, menin sanattomaksi, sillä yritin etsiä rehellistä ja hienotunteista vastausta. – Mhhhm… – OK, OK ei tarvitse vastata, sillä ilmeesi paljastaa kaiken, naurahti Yuri hieman hämillään ja käänsi katseensa toisaalle, mutta hänen silmänsä syttyivät kun sanoin, että missään muualla emme ole saaneet niin paljon uusia ystäviä ja hyvää seuraa kuin Kuubassa. Ja ruuan kuin ruuan kruunaa samettisen pehmeä vahva kahvi, mojito-drinkki, rommi, sikarin tuoksu ja mukaansa tempaavat rytmit.   

Sivun alkuun


Santa Clara Santa Clara - Yliopistokaupunki ja kulttuurielämän keskus Trinidad Trinidad - Kuumaa yöelämää ja siirtomaa-ajan arkkitehtuuriaSocialTwist Tell-a-Friend     Suosittele kaverille Facebookissa    

© Antti Siitonen & M-L Saarelainen
Etusivu   Yhteystiedot   Yksityisyydensuoja